Konkrete råd til foredragsformidling

Ønsker du at forbedre din formidling og levere mere engagerende præsentationer af komplekse emner så kig med her.

At stå foran en forsamling og formidle komplekse emner kan være både udfordrende og givende. For at hjælpe dig med at mestre denne kunst, har vi samlet en række konkrete råd, der ikke kun vil gøre dine foredrag mere engagerende, men også hjælpe dig med at forfine dine kommunikationsevner.

Om det at holde et foredrag

Skab en interaktiv oplevelse under foredraget ved at opmuntre til spørgsmål, diskussioner eller andre former for deltagernes engagement. Samtidig er det vigtigt at holde fokus på, at deltagerne også er kommet for at høre dig fortælle om det emne, de har bestilt, så hold også fokus på dette.
Indholdet af dit foredrag, har du beskrevet på phdlink, og det er det kunden har købt, så det skal der ikke grundlæggende ændres på. Det der skal ændres fra gang til gang, kan være hvordan du præsenterer indholdet, så det bliver tilrettet til de tilhørere, der har bestilt et foredrag, og den kontekst, det skal leveres i.

Husk det handler om dem og den viden du har. Det handler ikke om dig. Du skal ikke performe, eller være standupkomiker.

Fokuser på dem, der fik noget ud af dit oplæg. De positive reaktioner. De negative reaktioner, kan nemt fylde mere end de behøver. Man kan stort set aldrig gøre alle tilfredse. Hvis der er 90% der er positive og 10% der ikke er, kan de sidste let komme til at fylde.

Om kommunikation

Tilpas kommunikationen til modtagerne

Når kompleks viden deles, er det vigtigt at tage hensyn til modtagerne. Hvem er de, og hvilket niveau af forståelse har de? Hvordan et videnskabeligt emne skal forklares, kan variere meget, afhængigt af om dine tilhørere er børn, studerende, eksperter eller andre.

Brug af Analogier og Billeder

Analogier og billeder kan bruges som redskaber til at forklare komplekse begreber. Ved at sammenligne ukendte koncepter med noget mere velkendt, kan man gøre dem lettere at forstå. For eksempel kan internettet beskrives som “en digital motorvej, hvor data rejser som biler (pakker)”, hvilket hjælper med at visualisere dets funktion for dem uden teknisk baggrund.

Foredrag som en fortælling

Historiefortælling er en effektiv måde at formidle kompleks viden på. Ved at strukturere den information, du vil formidle som en fortælling med en begyndelse, midte og slutning, kan du engagere tilhørerne og hjælpe dem til at tilegne sig den viden du gerne vil give dem.

Strukturering af Information

Del den komplekse information i dit foredrag op i mindre bidder, i det omfang det kan lade sig gøre. At opdele kompleks information i mindre bidder kan gøre den lettere at absorbere og forstå. Du kan f.eks. lave opdelinger i afsnit, opsummer løbende med punktopstillinger eller gå frem trin-for-trin.

Tilpasning af Sprog

Det er vigtigt at undgå teknisk jargon og komplekse termer, hvis tilhørerne ikke har forudsætninger for at forstå dem. På den anden side, så kan det virke nedladende ikke at bruge fagtermer, hvis dine tilhørere forstår dem. Uanset hvad, er brug af klart og enkelt sprog afgørende.

Kontinuerlig Forbedring

Prøv din kommunikation af og vær ikke bange for at bede om feedback. Test forskellige tilgange, og se hvad der passer til dig. En kontinuerlig forbedringsproces kan hjælpe dig med at forfine dine kommunikationsevner over tid.

Konkrete teknikker der kan bruges under foredraget

Uro i kroppen

Hvis du har behov for at bevæge dig meget under præsentationer og bekymrer dig om at fremstå urolig, kan du prøve at vælge et par steder, at bevæge dig imellem. Tag dig tid til at skabe små pauser på mindst et minut ved hver station, hvor du kan samle tankerne.
Ved at bevæge dig, tage korte pauser og fortsætte din rejse mellem punkterne, får du mulighed for at udtrykke eventuel uro uden at fremstå urolig over for dit publikum. Når du oplever, at du præsenterer dig selv med ro og sikkerhed, vil du sandsynligvis begynde at føle dig mere afslappet og fokuseret.
Når nervøsiteten melder sig, kan det let ske, at vi begynder at fumle og pille ved ting omkring os. Dette kan tage fokus væk fra det egentlige budskab. Publikum risikerer at blive distraheret af gentagne bevægelser og dermed gå glip af vigtige elementer i præsentationen.
Prøv derfor at blive opmærksom på eventuelle “dårlige” vaner.
En effektiv metode til at opnå denne bevidsthed er at filme sig selv under en præsentation eller øve den foran en kollega eller familiemedlem. Bed dem om at notere eventuelle ubevidste bevægelser, så du kan identificere og arbejde på dem.

Undgå fyldord

Brug af for mange fyldord, kan være distraherende for publikum. Det er helt normalt, at fyldord og udtryk som “øh,” “æh,” og “rent faktisk,” eller endda hele sætninger som “Hvad er det nu lige, det hedder?” sniger sig ind i vores kommunikation, men det er vigtigt at undgå at bruge for mange.
Du kan bryde vanen med at sige “øh” ved at indføre en pause hver gang, du hører dig selv sige det. Så kan det i første omgang lyde noget i retning af: “Når man fokuserer på, øh… den her del af undersøgelsen.” Det næste trin er at erstatte fyldordet med en pause, så det i stedet lyder sådan: “Når man fokuserer på,… den her del af undersøgelsen.”

Hvis klappen går ned

Hvad gør man, hvis man oplever at klappen går ned, og man slet ikke kan samle sine tanker. De fleste har på en eller anden måde prøvet at miste tråden og forsøge at finde tilbage til pointen.
For det første, så husk at det formentlig opleves meget værre for dig end for tilhørerne. De fleste tilhørere ønsker, at præsentationen går godt, så tøv ikke med at bede om hjælp. Sig f.eks. ”hvor kom vi til” med et smil og sig tak hvis du får hjælp. Hvis du tager det med overskud, vil du kunne vende det til en positiv oplevelse. Når du mister tråden, har du den bedste mulighed for at øve dig i ikke at være selvhøjtidelig, når du er på. Det er et sympatisk træk at kunne håndtere sine små fejl, og det viser stærke lederegenskaber.

Konkrete tips til at håndtere en ”black-out” situation

  • Gå stille og roligt hen og kig i din drejebog/manuskript/noter. Vær helt transparent og sig ”jeg skal lige se hvor vi er kommet til”.
  • Spørg tilhørerne, om nogen har tanker om den problematik, du har talt om.
  • Bed om hjælp på en elegant måde og sig noget i retning af: “Lige nu er der ret mange bolde i luften. Hvad tænker i, der er interessant, at følge op på?”
  • Vind tid – bed tilhørerne om at vende sig mod sidemanden i 5 min og blive enige om den vigtigste pointe indtil videre. Benyt tiden til lige at samle dig, og hør så hvad dine tilhørere har taget med sig indtil videre, og arbejd videre derfra.

Publikumsreaktioner

Der kan være mange måder, folk agerer på når de er opmærksomme. Nogle kigger opmærksomt, mens andre kigger rundt, eller sidder og er beskæftiget med deres hænder. Hvis du er i tvivl, om deltagerne er med, så spørg. Hør på hvad der bliver sagt, og ret til eller forklar hvorfor

Downloads

Del

LinkedIn
Facebook
X

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side, accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere

Efterspørg et foredrag

Vi vil rigtig gerne hjælpe dig men du skal lige logge ind eller oprette en bruger først.